Caribisch Nederland

geplaatst op 19-10-2010

Sinds zondag 10.10.2010 heeft een deel van Nederland een tropisch klimaat. Niet door klimaatverandering, maar door het vervallen van de Nederlandse Antillen als zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk. Door de toevoeging van de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius als bijzondere gemeenten aan Nederland heeft ons kikkerlandje er officieel drie eilanden bijgekregen waar tropische klimaten heersen. Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat en de bovenwindse eilanden Saba en Eustatius hebben een tropisch moessonklimaat. Hiermee zijn de weerstations op deze drie eilanden in één klap de warmste weerstations van Nederland en is binnen Nederland de kans op orkanen verhonderdvoudigd.

Vanwege het toetreden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot het Nederlandse staatsbestel is het KNMI vanaf 10 oktober 2010 verantwoordelijk voor de meteorologie en seismologie op deze drie BES-eilanden. Om de continuïteit en kwaliteit van de weersverwachtingen voor de Caribische eilanden te behouden, zal Meteo Curaçao in nauwe samenwerking met het KNMI haar dienstverlening voor de BES-eilanden voortzetten.

Handige links:
het klimaat van Bonaire
het klimaat van Saba
het klimaat van St. Eustatius