Turkije warm en zonnig

geplaatst op 3-9-2010

De Turkse Riviera biedt de komende dagen zonnig en stabiel zomerweer. In de populaire badplaatsen zoals Bodrum, Marmaris en Belek loopt de middagtemperatuur gemiddeld op naar zo’n 31 tot 34 graden Celsius. De nachten kunnen de komende dagen nog aan de relatief frisse kant zijn met ‘slechts’ 14-16 graden, vanaf begin volgende week worden ook de nachten weer wat zwoeler met een laagste temperatuur aan het einde van de nacht van ongeveer 18 tot lokaal 23 graden.
Ook op de lange termijn lijkt het stabiele zomerweer in Turkije aan te houden. De weermodellen berekenen binnen de komende twee weken een neerslagkans die vrijwel nihil is.

Na de hitte die Turkije vooral in de eerste helft van augustus teisterde  komt het huidige zomerweer als geroepen. Niet alleen toeristen hadden last van de extreme hitte waarbij het regelmatig ruim 40 graden werd, ook de lokale bevolking was niet blij met de hitte. Als het zo heet is vertoeven de toeristen het liefste in het zwembad of de zee om verkoeling te zoeken. Om overdag te gaan shoppen is er bij dergelijke weersomstandigheden weinig animo, maar ook in de avonduren waren de in het zweet doordrenkte toeristen weinig kooplustig. Men hoopt dat september zorgt voor stijgende verkopen van allerlei souvenirs, namaakkleding en zonnebrillen.