orkaan Matthew bedreigt Centraal Amerika

geplaatst op 24-9-2010

Tropische storm Matthew die onderweg is naar de kust van Nicaragua en Honduras zal vandaag uitgroeien tot een orkaan, vermoedelijk categorie 1. Volgens de berekeningen zal Matthew rond 20 uur vanavond (lokale tijd) de kust in Centraal Amerika bereiken. Waarschijnlijk zaldi zijn op het meest noordoostelijke puntje van Nicaragua, op de grens met buurland Honduras. Boven land zal Matthew wat van zijn kracht verliezen en als tropische storm de noordkust van Honduras weer verlaten. De verwachting is dat Matthew boven zee weer snel in kracht zal toenemen en in noordwestelijke richting zijn koers zal vervolgen naar Belize en Mexico. Het noordoosten van Belize en het oostelijke deel van het Mexicaanse schiereiland Yucatan moet rekening houden met een mogelijke categorie 2 orkaan die naast harde windstoten tot 150-170 kilometer per uur ook voor veel neerslag zal gaan zorgen.

Toeristen in populaire badplaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen moeten rekening houden met een kans van ongeveer vijftig procent dat Matthew rond dinsdag voorbijgetrokken komt en voor redelijk wat overlast zal zorgen. Over de kracht van Matthew op dat moment is nog veel onzekerheid. Mogelijk is Matthew dan alweer gedegradeerd tot tropische storm, de kans bestaat echter ook dat er weinig aan kracht ingeboet wordt en Matthew met volle orkaankracht overtrekt.