morgen de kachel aan

geplaatst op 23-9-2010

Vandaag wordt het in Nederland nog aangenaam warm met middagtemperaturen die tussen de 21 en 25 graden uit lijken te komen. Regen die vanuit het zuidwesten het land binnentrekt maakt een einde aan het nazomerfeestje waar we voor korte duur even van hebben mogen profiteren. Door een verschuiving van de restanten van orkaan Igor komt er een noordelijke stroming op gang die zorgt voor de aanvoer van aanzienlijk koelere lucht. Morgen zal het nog 17 graden kunnen worden, voor het weekeinde wordt slechts 14 tot 15 graden verwacht. Voor veel mensen zal dit het moment zijn dat het stookseizoen definitief zal gaan beginnen.

Wie kijkt naar de historische weercijfers zal zien dat in een gewoon jaar de nazomer enkele keren toeslaat. Als 2010 het normale ritme volgt dan hebben we nog één kans op een paar dagen mooi weer. Dat zou zo tussen 9 en 18 oktober moeten vallen. De kans dat er na die data nog een nazomerdag zoals gisteren plaatsvindt is klein. Voorlopig zal de herfst zich op milde wijze tonen. Wat buitjes, soms een iets sterkere wind uit de noord- of noordwesthoek en temperaturen die passen bij dit seizoen.