herfst laat op gang

geplaatst op 15-9-2010

Na een lange en barre winter kwam de lente dit jaar in Nederland pas laat op gang. De kenners meldden ons dat de natuur zo’n twee tot drie weken achterliep op normaal. Een effect hiervan merk je nu in de straten en tuinen in Nederland. Hoewel het weer al langere tijd met regelmaat herfstachtige trekjes vertoont, lijkt de natuur de herfst nog niet in volle gang gezet te hebben. De bomen zien groen, het aantal bladeren op straat is nog zeer beperkt en ook de seizoensplantjes staan er vaak nog redelijk mooi bij. Waarschijnlijk gaat aan dit beeld vandaag of morgen een einde komen. De meteorologen voorspellen regen en een redelijk straffe wind in de loop van vandaag.
Als het straatbeeld de komende dagen veranderd van groen naar herfstachtig dan klopt de bewering dat de natuur een paar weken achterloopt. Het is nu inmiddels half september, twee weken nadat de weerkundige herfst begonnen is. Normaliter veranderd het straatbeeld ook vanaf de eerste week van september. Dit jaar mogen we iets langer wachten voordat we serieus bladeren moeten gaan ruimen.