Amerika vreest voor Fiona

geplaatst op 2-9-2010

Langs een deel van de oostkust van Amerika geldt een storm waarschuwing, waaronder de staat North Carolina. Reden is tropische storm Fiona die momenteel op zo’n vijfhonderd kilometer van de kust in noordelijke richting trekt. Tot orkaankracht gaat Fiona vrijwel zeker niet meer komen, men vermoedt dat de storm de komende dagen minder heftig wordt met gemiddelde windsnelheden die waarschijnlijk binnen 3 dagen zullen dalen naar ongeveer 60 kilometer per uur.

Uit voorzorg zijn sommige gebieden langs de Amerikaanse kust toch geëvacueerd. Dat heeft te maken met de mogelijke hoge golven die Fiona boven de zee zal veroorzaken. Alle bewoners en bezoekers van het eiland Hatteras aan de oostkust worden geëvacueerd. Ook op het zuidelijker gelegen eiland Ocracoke is de evacuatie reeds begonnen.

Op de Antillen heeft Fiona weinig schade of overlast veroorzaakt. De afgelopen dag is de storm op veilige afstand van de bovenwindse eilanden langsgetrokken. De eilandengroep Bermuda heeft wel te vrezen voor overlast door Fiona. De huidige berekeningen lijken erop te wijzen dat Fiona redelijk dicht langs Bermuda zal passeren. Huidige schattingen berekenen het passeren langs Bermuda voor de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd).