zomer 2010 was nat en warm

geplaatst op 31-8-2010

De zomer in Nederland was nat en warm. Dat meldt het KNMI vandaag op haar site. Hoewel de afgelopen weken duidelijk somberder waren dan gewoonlijk was de zomerperiode (juni, juli en augustus) ook zonniger dan wat de klimaatgegevens voor Nederland als gemiddelde geven. De zomer van 2010 dankt het stempel warme zomer vooral aan de eerste helft van het seizoen, waarin de thermometers flink opliepen. Het aantal zomerse dagen in De Bilt ligt dit jaar met 26 dagen een stuk hoger dan de 18 zomerse dagen die normaal zijn binnen een jaar.

Waar juni warm, zonnig en vooral ook droog begon, zo eindigde de zomer in een natte periode met temperaturen die enkele graden onder normaal lagen. Op sommige plekken in Nederland is binnen één etmaal zelfs meer neerslag gevallen dan wat er normaal gesproken in de hele maand augustus valt. Gemiddeld is augustus goed geweest voor 170 millimeter regen tegen slechts 62 mm normaal. Daarmee is het de op één na natste augustus in ruim honderd jaar geweest.

pech voor zuid Nederland
De schoolgaande kinderen in het zuiden van het land lijken helemaal pech gehad te hebben dit jaar. Vanaf het eerste weekend dat de basisscholen in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland  hun deuren sloten was er een weersomslag die tot heden stand heeft gehouden. Het aantal zonnige en warme dagen in de afgelopen 5,5 week is echt op één hand te tellen waardoor de kinderen uit het zuiden met een flink tekort aan zonne-uren de schoolbanken weer in mogen gaan.